GRADERING

Gradering för barn till gult/orange bälte kostar 100 kronor, till grönt/blått/brunt bälte kostar det 200 kronor, då vi använder broderade bälten. De som tar ett streck eller två till grönt/blått/brunt bälte behöver inte betala, bara de som tar ett ”helt” nytt bälte. Gradering för vuxna kostar 100 kronor, plus eventuell brodyr på bältet.

Combat Ju Jutsu delar bältesfärger med många andra Ju Jutsu-stilar och Judo. Från vitt bälte (6 Kyu/Mon) för nybörjare, via gult (5 Kyu/Mon), orange (4), grönt (3), blått (2) och brunt (1), till svart bälte – mästargraden.

För att gradera krävs att man har tränat under en viss tid, till exempel en termin. Man måste också ha tränat tillräckligt många gånger, och ha ”växt” fysiskt, tekniskt och mentalt. Målet med de färgade bältena är att förbereda eleven för svartbältesgraderingen och ge den mognad som krävs.

Barnens bälten kallas Mon-bälten, ett färgat streck över ett vitt bälte.

För vuxna heter de färgade bältena Kyu-bälten till och med brunt bälte. Svart bälte delas in i tio grader, kallade Dan.

Barnträningen är indelad i rätt flytande nivåer (nybörjare, mellan, avancerad) och på vuxenträningen tränar alla tillsammans. Varför det? Jo, därför att det som är mest nödvändigt måste man naturligtvis träna först, men det betyder inte att man kan sluta träna det helt eller delvis efter till exempel en termin! Det som är mest nödvändigt och enkelt att träna på tränar vi på mycket, oavsett vilket bälte man har. Det som är nödvändigt men svårt tränar vi på när möjlighet ges, så att man kan det hyfsat när man har tränat så länge att man har kanske blått eller brunt bälte. Det som är kul att träna på, men inte nödvändigt, tränar vi på när vi har tid. Det som är svårt att träna på, och dessutom meningslöst, det tränar vi aldrig på. En stor del av träningen består av antingen övningar eller olika former av sparring, där man kan utnyttja olika tekniker. Då får man chansen att nöta in tekniker efter eget tycke.

När man tar svart bälte hos oss köper vi tränare/elever/föräldrar gemensamt ett svart bälte från Kataaro. Kolla gärna in dem, genom länken nedan.

  • Bengt Svensson (8 Dan – 2018)
  • Henrik Wendel (3 Dan – 2018)
  • Fredrik Sjövall (1 Dan – 2016)
  • Mikael Nilsson (1 Dan – 2017)
  • Roger Bjelk (1 Dan – postumt 2017)
  • Ola Håkanson (1 Dan – 2018)